Ciąża

Kobiety w ciąży powinny brać witaminę D

2 maja 2010, 10:13

Kobiety w ciąży potrzebują większej ilości składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Nie zawsze jednak jest pewne, jaka dawka dodatkowo przyjmowanych suplementów jest bezpieczna. Udało się właśnie określić zalecaną dawkę witaminy D.



MacDonald's

Dane dietetyczne bez znaczenia dla klientów?

17 stycznia 2011, 14:15

Jednym ze sposobów systemowej walki z powszechną otyłością ma być obowiązkowe opisywanie produktów spożywczych pod względem składu i wartości kalorycznej. Czy jednak takie oznaczenia wpływają na zachowania konsumentów? Badania Duke University wskazują, że nie bardzo.


Teorie o ciemnej materii zagrożone?

19 kwietnia 2012, 10:50

W Europejskim Obserwatorium Południowym (ESO) przeprowadzono badania, których wyniki mogą podważać teorie mówiące o istnieniu ciemnej materii


Sól szkodzi nie tylko sercu

8 marca 2013, 06:47

Od wielu lat naukowcy ostrzegają, że jedzenie nadmiernych ilości soli naraża nas na ryzyko ataku serca czy udaru. Teraz zdobyli dowody, że sól może powodować też choroby autoimmunologiczne.


Najstarsze skały

24 lutego 2014, 11:06

Amerykańscy naukowcy ostatecznie potwierdzili, że kryształy cyrkonu znalezione przed 15 laty na zachodzie Australii są najstarszymi znanymi skałami. Ich wiek oceniono na 4,374 miliarda lat. Zdaniem ekspertów oznacza to, że skorupa ziemska formowała się znacznie wcześniej niż dotychczas uważano


Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów

11 czerwca 2015, 10:02

Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).


Im cieplej, tym ssaki gorzej sobie radzą z toksynami

13 stycznia 2016, 13:08

Eksperymenty przeprowadzone na University of Utah dowodzą, że wraz ze wzrostem temperatur zmniejsza się możliwość przyswajania toksyn przez nowika pustynnego, niewielkiego gryzonia zamieszkującego Amerykę Północną. Badania te sugerują, że globalne ocieplenie może mieć negatywny wpływ na roślinożerców.


Od czego zależy szkodliwość e-papierosów?

28 lipca 2016, 13:34

Dotychczasowe badania niejednokrotnie wykazywały, że elektroniczne papierosy emitują toksyczne związki. Teraz naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory skupili się na źródle emisji i wykazali, że poziom szkodliwych substancji jest zależny od wielu czynników, takich jak temperatura, rodzaj czy wiek urządzenia.


Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie

29 maja 2017, 11:48

Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.


Delfin jednym z najbardziej zagrożonych ssaków Afryki

27 grudnia 2017, 12:53

Mało znany afrykański delfin został uznany za jednego z najbardziej zagrożonych ssaków kontynentu. Trafił na listę, na której znajdują się bardziej znane gatunki, jak np. goryl czy nosorożec czarny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy